logotyp
Přihlášení pro rodiče
a do administrace:

Stravování

Stravování dětí

Mateřská škola Velké Hostěrádky má vlastní školní kuchyni, kde se denně připravují čerstvá jídla pro přítomné děti.
Na skladbě jídelníčku pro děti spolupracuje vedoucí školní jídelny s hlavní kuchařkou. Jejich společným cílem je sestavovat dětem pestrý jídelníček tak, aby byl v souladu s platnými normami a zároveň odpovídal zásadám zdravého stravování a dětem chutnalo.

Zásady zdravého stravování v naší mateřské škole :

Dostatek tekutin = pitný režim: děti mají po celou dobu pobytu ve školce k dispozici neslazený ovocný čaj nebo 100% ovocný mošt a čistou pitnou vodu, ochucenou citrusy nebo bylinkami (máta, meduňka). Ve třídách jsou vytvořeny optimální podmínky pro samostatnost a nezávislost dětí při nalévání nápojů, nejmladším dětem jsou nápomocny učitelky, či starší kamarádi.

Vitaminová svačinka: každý den mají děti ve třídách „vitaminové mísy“, ze kterých podle potřeby a chuti konzumují ovoce nebo zeleninu v pestré skladbě. Využíváme zejména sezónní nabídku, tak, aby odpovídala růstu a dozrávání ovoce a zeleniny v českých podmínkách. V zimních měsících zařazujeme ovoce a zeleninu dle nabídky na trhu.

Čerstvá zelenina: bývá součástí většiny svačin, ve formě salátů je pak přílohou u obědů. Upřednostňujeme čerstvou zeleninu před sterilovanou, kterou zařazujeme minimálně.

Mléko a mléčné výrobky: zařazujeme je téměř denně, při jejich nabídce plně respektujeme přání a volbu dítěte k jejich konzumaci. V rámci zdravého stravování využíváme kysané mléčné výrobky.

Luštěniny a obilniny: pokrmy z nich se objevují v jídelníčku každý týden v podobě polévek, kaší, pyré i pomazánek. Luštěniny v hojné míře používáme jako zavářku do polévek. Nejčastěji používanou luštěninou je cizrna a pohanka, ze které se připravují sladká i slaná dětská jídla.

Maso a masné výrobky: do jídelníčku pravidelně zařazujeme všechny druhy masa (rybí, kuřecí, krůtí, vepřové, hovězí). Maso se používá zásadně čerstvé a pouze libové. Upravuje se v konvektomatu, prakticky bez tuku. Maso odebíráme od prověřeného dodavatele.

Přílohy: upřednostňujeme brambory, luštěniny, rýži a těstoviny před houskovými knedlíky z bílé mouky.
Pečivo: nejpoužívanějším druhem je chléb, a to i chléb žitný, celozrnný, slunečnicový a grahamový. Rohlíky ke svačinám jsou občas bílé, častěji však cereální. Občas mají děti k odpolední svačině domácí sladké moučníky, které se pečou v mateřské škole (štrůdl, ovocné řezy, perník, bublanina, apod.).

Kvalitě stravování dětí je věnována v naší mateřské škole velká pozornost. Děti jsou vedeny k samostatnosti při stolování, k odpovídajícím společenským návykům a ke konzumaci zdravých potravin. Zároveň je respektováno jejich osobní tempo při jídle, množství jídla, které dítě sní a případná nechuť či nedůvěra ke konzumaci některých potravin.
Mateřská školka Velké Hostěrádky

Created by © 2014 - 2024 ALS Euro s.r.o. tvorba www stránek webdesign